Aktivnosti

AKTIVNOSTI

okolici počitniške hiše je veliko možnosti za aktivno preživljanje oddiha: pohodništvo, kolesarstvo, kajakaštvo, raftanje, ribolov in seveda kopanje v reki Kolpi.

Rafting na reki Kolpi

Možnosti za izlete nikoli ne zmanjka.

Naši kraji so tudi popolno mesto za fotografiranje, meditacijo, nabiranje zdravilnih rastlin in iskanje inspiracije za ustvarjalne projekte.

GRAD KOSTEL

Grad Kostel je ena od največjih turističnih atrakcij v tem delu Slovenije. Stoji v dolini reke Kolpe na visoki koničasti vzpetini. Besedi veličasten in prekrasen nista dovolj dobri za opis tega čudovitega gradu. Prvič je bil omenjen leta 1336, njegovo pestro in nadvse zanimivo zgodovino pa boste lahko izvedeli na vodenih ogledih ali v literaturi. Obiščete lahko tudi razstavo o kostelskih krošnjarjih in številne druge prireditve. Grad je prava poslastica za fotografske navdušence, saj tam nastajajo najlepše fotografije in posnetki. Pogled na Hrvaško, reko Kolpo in neokrnjeno naravo nikogar ne pusti ravnodušnega.

VISEČI MOST GRINTOVEC

Mostovi povezujejo hrvaško in slovensko obalo reke Kolpe. Most Grintovec je lesen z jeklenimi elementi, ki omogočajo pogled na čudovito turkizno reko in neponovljivo okolico. Ljudje na obeh straneh Kolpe si delijo isti jezik in kulturo. Ogleda vredna sta tudi mostova v Srobotniku in Slavskem Lazu.

Sprehodite se do znamenitosti in uživajte v dogodivščinah.

IZVIR REKE KOLPE

Reka Kolpa izvira na Hrvaškem pod Risnjakom. Velja z enega najzanimivejših izvirov na svetu. Kraški sifon, iz katerega izvira, še ni bil popolnoma raziskan. Do zdaj so se spustili do globine 154 metrov.

Sprehod do izvira je izjemno prijeten, sama reka pa je obarvana v modrozeleno barvo, ki vas bo navdušila.

LOKVARSKO JEZERO

Sprehodite se okoli Lokvarskega jezera, ki leži na reki Lokvarki na Hrvaškem. Kljub temu da je umetno zajezeno, je resnično vredno ogleda. Obdaja ga Gorski kotar z najvišjo goro Risnjak, ki je zelo priljubljen vrh za planince. Lahka označena pot vodi do planinske koče, kjer se lahko spočijete in okrepčate.

Lokvarsko jezero je popolna destinacija za dnevne izlete, fotografiranje in družinske dogodivščine.

ADRENALINSKE PUSTOLOVŠČINE

Dolina reke Kolpe je pravo mesto za adrenalinske navdušence. Raftanje na Kolpi ponuja neprecenljive trenutke, ki se vam bodo vtisnili v spomin za vse življenje. Preizkusite se lahko tudi v kajakaštvu, paintballu ali pa obiščete adrenalinski park v Osilnici.

Veliko aktivnosti je primernih tudi za otroke, zato bo zadovoljna vsa družina.

LOŠKA STENA

Loška stena se nahaja nad vasmi Ložec, Ribjek in Grintovec. Če osvojite vrh, se bo pred vami odprl nepozaben pogled na dolino Kolpe in na Gorski kotar. Loška stena ponuja veliko možnosti za plezanje, kar priporočamo le izkušenim plezalcem s primerno opremo.

SLAP NEŽICA

 

Slap Nežica je prikupen in izjemno zanimiv. Navdušeni boste tako starejši kot mlajši. Slap je znan po svojih lehnjakovih pragovih, ki jih zaradi visoke vsebnosti apnenca tvori voda. Lehnjak je obložen z mahom, zaradi česar je slap prava atrakcija. Prvi slap meri 8 metrov, drugi 15 metrov, tretji pa 10 metrov.

Slap Nežica je vreden ogleda tako ob visoki kot nizki vodi. Ob visoki vodi je mogočen in močan, ko je voda nizka, pa vodni curki poskrbijo za pravljično izkušnjo.

Lahko se sprehodite po levem bregu potoka nad slap in ste priča čarobnim stvaritvam narave.

Slap Nežica

STRMA REBER

Vijugasta cesta proti Osilnici in Zgornjekolpski dolini je resnično nekaj posebnega. Cesta je dolga več kot 6 kilometrov, gradnja pa je bila izjemno težka. Naredili so jo v bregu in na zračni liniji dveh kilometrov so morali premagati višinsko razliko 396 metrov. Cesti pravijo tudi mali Vršič.

Če se tja odpravite ob lepem vremenu, vas bo pričakal neponovljiv razgled na Osilniško dolino in Hrvaško. Na cesti so organizirane tudi tekme – na “longboardih” se tekmovalci spuščajo po tej veliki strmini in dosegajo hitrost 65 km.

Dolina reke Kolpe ni velika, a ima izjemno bogato kulturno dediščino, še zlasti posvetno stavbno dediščino, kot so hiše, hlevi, mlini in domačije, in profano sakralno dediščino, še zlasti kapelice.

Največja atrakcija je grad Kostel, a našli boste tudi druge zgradbe in posebnosti, ki vas bodo očarale.

KULTURNE POSEBNOSTI

Naše kulturne posebnosti so idealne za vse radovedneže, ki radi odkrivajo raznolikost Slovenije.

Ogledate si lahko:

 • 400 let star mlin Grbac (obiščete ga lahko isti dan kot slap Nežica)
 • vrhhlevne hiše, značilne kostelske domačije
 • “gavge” oziroma gaugenplac, kjer si boste ogledali rekonstrukcijo vislic

ETNOLOŠKI ZAKLADI

TAMBURANJE VA KOSTELE

Vsakega 15. avgusta je v Kostelu Velika maša. V čast temu dogodku poteka večdnevna prireditev, ki je zapolnjena z verskimi, kulturnimi in športnimi dogodki. Na sejmu domače obrti si lahko privoščite izdelke, hrano in spoznate naše običaje.

 

KOSTEVSKO ŠIŠILO

To je prireditev, ki bo navdušila ljubitelje mesa. Amaterski izdelovalci različnih mesnin predstavijo svoje klobase, salame in druge suhomesne izdelke.

Začaralo vas bo tudi zanimivo kostelsko narečje, ki se razlikuje od vasi do vasi. Posebnost narečja je, da ne pozna dvojine.

Ko se boste sprehajali po naših krajih, boste našli tudi nekatere spomenike: črednik, kostelska žena in krošnjar.

SAKRALNA DEDIŠČINA

Ljubitelji sakralne dediščine boste imeli veliko dela, saj je v Kostlu in okolici veliko cerkev in kapelic.

 • Podružnična cerkev sv. Treh kraljev v Trgu pod gradom Kostel
 • Župnijska cerkev Marije Vnebovzete pri Fari
 • Kapela  sv. Joahima in Ane pri Srobotniku ob Kolpi
 • Podružnična cerkev sv. Duha v Podstenah
 • Župnijska cerkev sv. Jakoba v Banja Loki
 • Podružnična cerkev sv. Lenarta v vasi Krkovo
 • Podružnična cerkev sv. Nikolaja na Vrhu
 • Podružnična cerkev sv. Štefana na Klancu pri Fari
 • Podružnična cerkev sv. Trojice v Slavskem Lazu
 • Tri kapelice na Gorenji Žagi
 • Kapela Matere božje v Pirčah
 • Podružnična cerkev sv. Vida v Mavercu

Če si boste odločili za oddih v Rupicapri, nikoli ne bo zmanjkalo idej za kakovostno preživljanje časa.